”Näemme PEFC-sertifioidun materiaalin käyttämisen luontaisena jatkumona kartonkipakkausten kehittämisessä''

Tutustu, miksi Apetit on valinnut PEFC-sertifioidut pakkaukset. 

”Näemme PEFC-sertifioidun materiaalin käyttämisen luontaisena jatkumona kartonkipakkausten kehittämisessä''

Apetitin pakkausasiantuntija Henna Lehtinen

Apetit on paitsi kasvipohjaisiin tuotteisiin keskittyvä suomalainen elintarvikeyhtiö, myös Suomen suurin avomaankasvisten viljelyttäjä. Kuluttajalle Apetitin vihannespakasteet, kasvis- ja kalapihvit, pakastekeitot ja -pizzat sekä kotimaiset rypsiöljyt ovat tuttuja.

”Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Vastuullisuus asiakkaita, ympäristöä ja muita ihmisiä kohtaan näkyy työssämme arjen tekoina”, Apetit Oyj:n viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Miika Kemilä kertoo.

”Yksi Apetitin strategisista painopisteistä on vastuullinen arvoketju. Luotamme kotimaisiin kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin ja niiden kehittämiseen, lähikalaan perustuvan tuotteiston kasvattamiseen sekä kestäviin ja tarkoituksenmukaisiin pakkausratkaisuihin ”, Miika Kemilä vastaa.

Pakkaukset osana yritysvastuuohjelmaa

Pakkaus on merkittävässä roolissa tuotteen arvoketjussa ja se on näkyvin osa tuotetta, ensikosketus kuluttajalle. Pakkauksessa on mahdollista kertoa kuluttajalle ytimekkäästi myös vastuullisuudesta esimerkiksi erilaisilla merkeillä.

”Tuotteita ja pakkauksia koskevat tavoitteet on määritelty yritysvastuuohjelmassamme. Apetitilla on tavoitteena siirtyä täysin kierrätettäviin pakkausmateriaaleihin vuoteen 2025 mennessä. Viime vuonna vähittäiskaupassa tuotepakkausmateriaaleistamme 70 % oli kierrätettäviä. Haemme aktiivisesti paikkoja, joissa voisimme lisätä pakkauksen vastuullisuutta tinkimättä sen toimivuudesta”, pakkausasiantuntija Henna Lehtinen sanoo.

”Yleisesti voidaan sanoa, että vastuulliset materiaalit korostuvat pakkauksissa yhä enemmän. On normi, että pakkaus on optimaalisen ympäristöystävällinen. Siksi olemme ottaneet käyttöön PEFC-sertifioidun kartongin osassa tuotteistamme”, Henna Lehtinen avaa Apetitin prosessia.

”Näemme PEFC-sertifioidun materiaalin käyttämisen luontaisena jatkumona kartonkipakkausten kehittämisessä. Kartonki on kierrätettävä ja uusiutuva materiaali ja PEFC-sertifioituna se on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Sertifioinnilla varmistamme pakkausmateriaalin vastuullisen alkuperän. PEFC:ssä koko tuotantoketju on jäljitettävissä. Itse muutos oli helppo. Kun toimittajalta oli selvitetty PEFC-sertifioidun kartongin saatavuus, tarvittiin vain painodesignmuutokset. Pystyimme etenemään ripeästi, sillä PEFC-sertifioitua materiaalia on hyvin saatavilla.’’

Tavoitteena kuluttajan ostopäätöksen helpottaminen

Pakkauksella voidaan helpottaa kuluttajan päätöksentekoprosessia kaupan pakastealtaalla. Henna Lehtinen kertoo, mitä kaikkea on otettava huomioon pakkausta suunniteltaessa:

”Elintarvikkeissa pakkaus on äärimmäisen tärkeä jo tuoteturvallisuuden takia ja hävikin estämiseksi. Lisäksi sen tulee päätyä käytön jälkeen kierrätykseen. Nämä mielessä pyrimme aina valitsemaan tarkoituksenmukaisen ja ympäristön kannalta kestävimmän ja vastuullisimman pakkausratkaisun.

Pakkauksen pitää olla selkeä ja helppokäyttöinen. Merkit, ainesosat ja alkuperämaat pitää olla näkyvästi esillä. Pakkausten tulee olla myös helposti avattavia ja niiden tulee solahtaa mutkattomasti kotipakastimeen. Kierrätysohjeiden tulee olla yksinkertaiset, selkeät ja hyvin löydettävissä. Pakastepakkauksissa on äärimmäisen tärkeää, että tuotenimi ja konsepti näkyvät isolla – kuluttaja tekee päätöksen hyvin nopeasti. Väreillä voidaan viestiä raaka-aineista – esim. kalatuotteissa usein sininen, vihannespakasteissa vihreä.”

Yhä enemmän kierrätettävää materiaalia

Myös pakkausmerkintöjä on kehitetty erityisesti kierrätysohjeiden osalta pakkausmerkintöjen uudistusten yhteydessä.

”Siirryimme syyskuusta 2023 alkaen käyttämään PEFC-sertifioitua kartonkia asteittain ensin osassa keittokoteloita ja myöhemmin myös muissa tuoteryhmissä, jotka on pakattu kartonkipakkaukseen. Perunapakastetuotteiden pakkausmuovit vaihdettiin vuoden 2023 alusta alkaen kierrätettävään materiaaliin. Muutos lisäsi kierrätettävien pakkausmateriaalien käyttöä noin 22 000 kilolla vuosittain”, Lehtinen kertoo.

Työ kierrätettävien materiaalien lisäämiseksi jatkuu systemaattisesti. Tämän ohella myös muovipakkausten laminaatteja on ohennettu, jolloin käytetyn muovin määrä vähenee. Lisäksi haetaan jatkuvasti optimaalista ratkaisua tehokkaisiin pakkauksiin, eli ei pakata ilmaa ja optimoidaan pakkauskokoja.

Askel kerrallaan kohti vastuullisempaa tuotetta

Muutosta viedään läpi tuoteryhmä kerrallaan. Tämä lähestymistapa antaa myös mahdollisuuden ratkaista haasteita yksi kerrallaan. Materiaalivaihdoksen yhteydessä käydään pakkaus kokonaisuudessaan läpi ja mietitään, onko jotain parannettavaa tai voisiko pakkauskokoa optimoida.

”Pakkausmateriaalien vaihtamiseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon pakkausmateriaalia on valmiina varastossa, ja onko pakkauksen ulkoasuun tulossa muutoksia. Muutostyössä huomioidaan siis myös se, että ei tule hävikkiä tai muutokset ajoitetaan ulkoasumuutosten mukaan. Kehitystyö on yhteistyötä koko organisaatiossa.”, Lehtinen sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme