Kellola Metsä Oy:n PEFC-luontopolku: Kestävää metsätaloutta ja nuorisotyötä Raahessa

Kellola Metsä Oy:n PEFC-luontopolku: Kestävää metsätaloutta ja nuorisotyötä Raahessa

14. marraskuuta 2023 PEFC-uutiset

Kuva: Mari-Kaarina HiltunenKellola Metsä Oy on toteuttanut Raahen Kuusiluotoon noin kilometrin pituisen PEFC-luontopolun, jossa kaikki kiinnostuneet pääsevät tutustumaan eri metsänhoitotoimenpiteisiin sekä monimuotoisuuden huomioimiseen kestävässä PEFC-vaatimukset täyttävässä metsänhoidossa. PEFC-luontopolku sijaitsee Tarpiontiellä, Raahessa.

Kellola Metsä Oy:lle kestävä metsätalous ja nuorisotyön tukeminen ovat aina olleet kunnia-asioita

Kuva: Mari-Kaarina Hiltunen

Syksyllä 2021 Kellola Metsä Oy:n puunkorjuupäällikkö Tuomo Hanhisuanto ja hankintaesimies Matias Kinnunen pohtivat, miten yritys voisi edistää kansalaisten tietoisuutta kestävästä metsätaloudesta ja samalla esitellä, kuinka koneellista metsänhoitoa toteutetaan vastuullisesti. Aluksi sopivaa kohdetta luontopolun toteuttamiseen etsittiin Oulun seudulta, asettaen kriteereiksi, että paikan tulisi olla lähellä kouluja opetuskäytön mahdollistamiseksi, tarjota eri-ikäistä metsää ja monipuolisia käyttötarkoituksia sekä olla helposti saavutettavissa luontopolun käyttäjille.

Ensimmäinen mahdollinen projektikohde ei valitettavasti vielä tärpännyt, mutta kohteen etsimistä jatkettiin keväällä 2022. Työ tuotti tulosta, ja kevään 2022 aikana päästiin yhteistyöhön Raahen lukion rehtori Heikki Peltoniemen kanssa, jolla sattui olemaan juuri tarkoitukseen sopiva metsäpalsta. Tästä päästiin aloittamaan luontopolun toteuttaminen.

Luontopolku soveltuu kaikille kestävästä metsätaloudesta kiinnostuneille 

Kellola Metsä Oy:n luontopolku on suunniteltu tavallisille kansalaisille ja koululaisille opetus- ja havainnollistamiskäyttöön sekä lähialueen asukkaiden luontoretkeilyyn. Polulla on 14 perehdytyspistettä, joissa kerrotaan metsänhoidosta, sekä siitä, mitä kestävässä metsien käytössä ja PEFC-sertifioinnissa tulee ottaa huomioon. Rakentamisvaiheessa polkua kehittivät paikalliset peruskoululaiset ja Raahen lukion oppilaat, jotka saivat istuttaa omat nimikkotaimensa kohteelle. Jokaisen istutetun taimen viereen on asetettu nimikkokeppi, jotta oppilaat voivat seurata oman taimensa kasvua.

Kuva: Tuomo Hanhisuanto

Luontopolku on käytössä niin ulkoilijoilla kuin koululaisilla

Luontopolulla vierailee Hanhisuannon mukaan päivittäin kymmeniä kansalaisia, ja se on aktiivisessa käytössä koululaisten opetuksessa. Polulla on käynyt metsäkeskuksen henkilöstöä ja Pohjois-Pohjanmaan metsävaltuuskunta. Kyläyhdistys on järjestänyt joulun aikaan kynttiläpolun, ja kesäisin Kellola Metsä tarjoaa erilaisia metsänhoitoon liittyviä näytöksiä ja opetuspäiviä peruskoululaisille sekä alueen metsänhoidosta kiinnostuneille. Ensi keväänä lähikoulun 1–2 luokkalaiset pääsevät täydennysistuttamaan omat nimikkotaimet kohteelle. Luontopolku on saanut runsaasti kiitosta sekä kävijöiltä että metsäalan ammattilaisilta. Myös PEFC Suomi kiittää Kellola Metsää hienosta työstä sekä ansiokkaasta kestävän metsänhoidon ja PEFC-sertifioinnin tietoisuuden lisäämisestä.

Reitti on helppokulkuisessa maastossa, ja se on katettu hakkeella sujuvan käytön takaamiseksi. Reitin perehdytystauluissa tekstit löytyvät sekä suomeksi, että englanniksi. Reilun kilometrin pituisen luontopolun varrella on kolme penkkiä mahdollisia levähdystaukoja varten.

Kellolan Metsä toivottaa kaikki kiinnostuneet tutustumaan kestävään metsätalouteen luontopolulle!

Tutustu Kellolan Metsään

Luontopolkuun sekä koneelliseen metsänhoitoon voit tutustua Metsäkeskuksen sivuilla

Täällä voit tutustua Mari-Kaarina Hiltusen blogitekstiin luontopolusta – virittäydy tunnelmaan upeiden kuvien parissa verkossa!